NEM MINDEGY, HOL KERESSÜK A MEGOLDÁST.

Ha én problémától szenvedő kliens lennék, a legkevésbé a módszereken lovagolnék. (De jobban tenném.) Lelki kínjaimmal a legelső szimpatikus segítőhöz mennék, akit ismerek vagy ajánlanak. Elmondanám mi bánt, és lehetőleg hamar (gyorsan! azonnal! tüstént! rögtön! MOST!), vegyék le rólam a gondomat. Ha lehet, ne kelljen sokat várni, tenni, és igen, legyen jutányos az ára. Tudom, hogy mindenkinek a maga baja a legnagyobb. Most ezért elmondom a másik oldalt: hogy kerüld el a módszertani félreértéseket. Ez a munkámban és az életemben az egyik legfontosabb elvem: CSINÁLJUK RÖGTÖN JÓL. A bajt jobb rögtön a gondolkozással megelőzni. Milyen gond foglalkoztat éppen? Tettél már valamit azért, hogy jobb legyen? Mennyire gyorsan kell a megoldás, és mit áldozol (igen, Te fizetsz) érte? Van saját akaratod, és kitartásod, tudsz módszeresen dolgozni Magadon? Vagy olyan probléma zavar, amelynek a gyökerei a múltadban rejlenek, és önállóan nem tudsz elbánni a fájdalmaiddal? Különböző foglalkozási, megoldási lehetőségek közül dönthetsz:

A tuti: Ha tanácsadásra jössz, akkor Te kérdezel, és én megmondom a választ. Én tanácsadóként – egy kicsit tanár nénis stílusban – megkérdezem mi a helyzet, Te elmeséled, én meg elsorolok egy sor receptet, amit meg kellene tenned. Írod, felvesszük magnóra, teendő listákat kapsz, megcsinálod. Ez gyors, ez azonnal van, ez a legolcsóbb (másfél óra alatt körülbelül átlag pár hónapra rendberakjuk az életedet). Megérted miben vagy benne, és ha megteszed a javaslatokat, akkor a dolgok működnek. Valameddig, addig, míg rá nem jössz, hogy önmagad nem tudod elemezni a helyzeteidet, és lényegében én egy kicsit a nővéred vagyok (vagy ha jobban szeretnéd, az anyukád), mert a tutit én mondtam meg. Gyors lendület. Elég sok dologhoz értek, bízhatsz bennem. Szükséged lehet rám tanácsadóként, ha ki kell Téged húzni valamiből azonnal, kell egy gyors szakértő erő, és elfogadod, hogy vannak dolgok, amik tudhatók, kész is vagy átvenni. Egy tanácsadás, egy alkalom, egy díj, nincs kötelező folytatás, működik.

A mély: Ha pszichológushoz vagy pszichiáterhez mész, akkor arra olyan esetben lehet szükséged, amikor a szenvedéseid megoldása előbb a múlt rendezését igényli. A pszichoterápia egy beszélgetéssel működő hosszú gyógyító lélektani folyamat. Nem egyenrangú partneri kapcsolat, hanem elfogadod, hogy egy terapeuta jótékony befolyásolása alá kerülsz, nem az akaratoddal dolgozol, hanem hosszú időperiódus alatt (ez akár egy-két év rendszeres foglalkozás) gyógyítanak meg. Szükséged lehet rá, ha nem tudsz úrrá lenni az érzelmeiden, ha önmagad ellenségeként viselkedsz, ha abnormális stresszben vagy, ha súlyos diszfunkciók zavarják az életedet. Én nem vagyok pszichoterapeuta, és nem leszek Mekk Elek. De ha orvos szakemberre van szükséged, akkor olyan emberhez irányítalak, aki hiteles ember és gyógyítani tud.

A fejlesztő: Ha coaching módszerekkel dolgozunk, akkor valódi igényességgel fejlődni akarsz, van motivációd, és dolgozol a célodért. A coachinggal a jelenben élünk és optimistán a jövőbe megyünk. Akkor beszélhetünk coaching együttműködésről, ha egészséges szemlélettel tekinted az életedet, meg akarod érteni önmagadat, Te akarsz dönteni merre mész, és elvégzed az úton rád váró házi feladataidat. Motiváló és pozitív légkörben, főleg kérdések segítségével, párbeszédekkel dolgozunk, fejlődik az önismereted, megadod a kérdésekre a saját válaszaidat. Felfedezed önmagadat, és igazi döntéseket hozol az életedről. Eléred a magas szintű lelki egészség boldogságát, kiteljesedsz és sikeres leszel. Több (3-10) alkalomra lehet szükségünk a coaching foglalkozásokhoz, viszont az eredmény a Tiéd és tartós. Meg fogod látni a számodra kinyíló ajtókat, és szabad akaratodból átmész rajtuk a jövőbe. Örömök várnak.

Sokszor hozok fel zenéből vagy nyelvtanulásból származó hasonlatokat, mert én ezeket gyakorolom, de mondhatnék sport példát is. Ha gyakorolsz, akkor megy a darab, ha nincs energia befektetés, hát annak a hiánya is látszik. Az elvem egyszerű: AMIVEL FOGLALKOZUNK, AZ EGYRE JOBBAN MEGY. Ha úgy érzed, hogy a Coaching igényes és holisztikus szemlélete vonz, és Te is szeretnél jobbá válni az életében, szeretettel várom megkeresésedet.

Imolai Judit Telefon: (+36) 209462293   E-mail: judit.imolai@kapcsolat-klinika.hu

Pszichoterápia Konferencia 2016.máj.6. - Coaching Szupervízió

Pszichoterápia Konferencia 2016.máj.6. – Coaching Szupervízió