Kapcsolat-Klinika Csoportcoaching foglalkozás, pszichodramatikus szemléletű coaching

JÁTSZUNK? Játszunk Életet?

Vajon milyen téma hozott a coaching módszerhez, a szerepek drámajátékához? Tudd: itt a képzeleted színházában bármi megtörténhet. Amikor együtt dolgozunk, képzeletben vagy konkrétan egy színpadra lépsz, itt előítéletek nélkül kapcsolódhatsz másokhoz, a drámajáték vizuális világa láthatóvá teszi a behozott témádat. A cselekvés teheti „élővé” a szerepeidet, amelyben jelenleg vagy, és meg szeretnél ezekben valamit látni. A színház modell az átélés folytán képes elérni az elméd mélyebb rétegeit is, miközben az érzelmeid is megjelennek. Ha merevvé, sablonossá, problémássá váltak a szerepeid, akkor egy kép segíthet abban, hogy ráláss önmagadra, és kapcsolatba is kerülj önmagaddal. Teveled történik, spontán és kreatív játékot játszunk (nem félsz, ez a színház egy védett tér), bármi megtörténhet. Létrehozunk új működésmódokat is, amelyben elképzeled magad, behozhatod az újat is a világodba. Így tudatosabbá válsz, konkrétan el tudod képzelni miben vagy benne, és megalkothatod a várva várt jövőt.

A pszichodramatikus coaching eszközei

A pszichodramatikus coaching eszközei

MI TÖRÉTÉNIK KONKRÉTAN?

Amikor eljössz egy csoport-coaching drámajáték foglalkozásra, az azért történik, mert foglalkoztat egy téma, amire nagyon rá vagy melegedve, szeretnél magadon dolgozni, vagy egy problémát megoldani. Segítő közösségbe kerülsz, ahol eszközök nélküli jelképes színházban társakat kapsz a történeted képi megjelenítésére, hogy lásd magad. Tegyük fel, például szeretnél kijönni az egyedüllét érzéséből, és nem tudod, hogyan indulhatnál el, merre van a kifelé. Ekkor eljátsszuk Magadat. Elmondod, mi szél hozott, és a jelen lévők megmutatják gesztusokkal, hogyan kapcsolódnak hozzád. Kiválaszthatsz valakit, aki megszemélyesít téged, és egy külső helyzetből látod önmagad, akár beszélgethetsz is magaddal, vagy az utadban fekvő akadályokkal. A drámajáték egyszerű eszközrendszerével (kép alkotás, interjú, szerepcsere, tükör, dupla, nagyítás, konkretizálás, belső hang, félre, monológ) azonnali cselekvések történnek, és rögtön megváltozhat valami a viszonyulásaidban magadhoz, másokhoz. Mondjuk, akár egy órán belül tanulságokhoz jutsz: „Milyen jó tanácsokat adtam magamnak…akkor most megyek és elintézem ezt”. Ekkor a klasszikus coaching eszközeivel azonnal házi feladatokban gondolkozunk: felírjuk milyen cél elérésével lennél elégedett, ezért konkrétan mit teszel, mikor, milyen módon.

EGY KIS KULTÚRA, NÉMI TÖRTÉNELEM:

A középkori francia színház irodalmában van egy kedvenc darabom, amelyben az egész mű annak a fontosságáról szól: mennyire nem látjuk, miben vagyunk benne – és milyen csodát tesz az, ha kívülről rálátunk a történetre, és felismeréseket kapunk.

Színház a színházban: A francia klasszikus színházban Pierre Corneille művében, az Illusion Comique-ban egy páratlanul kifinomult udvari nyelvezetben megfogalmazva olvashatunk tanulságos történetet arról, milyen messzire kerülhetnek lelkileg távol egymástól családtagok. Az apa (Pridamant) több mint tíz éve nem látta már fiát (Clindor), és felkeresi a nagy varázslót (Alcandre) – van-e remény a viszontlátásra. Öt felvonáson keresztül gondolhatnánk, hogy a fiú (nevében hordozza a látás, látszatvilág beszédes jelképét: clin d’oeil szempillantás, d’or arany) sorsa végzetes, hiszen több viszontagság után életét veszti. Csak a játék legvégén derül fény a történet hátterére: illúziót láttunk, a fiú színésznek állt, és halál helyett szerelme és pénz várja. A varázsló egy barlanghoz kísérte az apát, amely a színház, benne színészek, színésznők. Apja korábban ellenezte fiának a színészi karriert, miközben a párja a szívével látja és követi a társulattal is – de az apa a varázsló segítségével végül megérti, hogy fia sorsa jobb, mint amit ő egyáltalán kívánhatott volna neki.

A „történet a történetben” (théâtre dans le théâtre) drámai módon hozza közel az emberhez a katarzist, az élményt. Ha távolról látunk valamit, akkor kívül tudunk helyezkedni, és pártatlanul, érzelemmentesen szemlélődhetünk. De ha egy saját történetünkben egy újabb történet (mese, példázat, játék) ad érzelmi benyomásokat, akkor saját magunkkal kapcsolatban egy „szupervíziót” élhetünk meg. Felülről tekinthetünk egy átélt dologra, megkapjuk az intenzív átalakulást is, miközben a megértésünk fejlődik, és a szemléletünk formálódik. A drámai műfajok (színjáték, szójáték, kártyakép-mesélés) mindig cselekményekkel teli módon hozza mozgásba az érzelmeket, a szavak és az intellektualizálás meddő parttalansága nélkül.

Corneille: Illusion Comique

Corneille: Illusion Comique

PSZICHODRÁMA:

Jacob Levy Moreno a huszadik század cselekvésközpontú pszichiáter orvosa volt, akinek nevéhez fűződik a rögtönzés színháza is, módszereit használjuk a coaching gyakorlatban is. Moreno olyan kliensekkel is foglalkozott, akik hagyományos módszerekkel nem voltak képesek változtatni megszokott gondolkozásukon, és a szerepeik megújulását, megváltoztatását spontán kreatív modellekkel hívta elő. A szavakon kívül, a cselekvésre is szükség van a változásokhoz – csoportmunkában ezeket el lehet játszani, az elképzelhetőség pedig kezelhetővé teszi a témákat. Bármilyen téma előkerülhet, és a pszichodráma eszközrendszerével minden vizuális világba kerülhet, az elképzelhetőség pedig a kezelhetőségig, a megoldásokig visz.

DRÁMAJÁTÉK ÉS COACHING:

A coaching szemléletű játékokban és beszélgetésekben olyan módszerrel dolgozzuk fel a témát, amelyhez részedről semmilyen színészi előképzettség, sem gyakorlat, nem szükséges. Te leszel a főszereplő, akinek az élete a darab, és én rendezőként mindössze a képzeletbeli színpad történéseit segítem, hogy Te minél jobban elérd a fejlődési feladatodat. Játék előtt megbeszéljük, milyen téma (dráma) hozott, és mi a jelen-léted értelme, a célod.

Önmagad megfogalmazásában is segíthet a játék, hiszen segítséggel el tudod képzelni, miben vagy benne. Ha csoportba érkezel, akkor főszereplő is lehetsz, vagy segéd-énként mások történetében dolgozol máson és egyidőben önmagadon. Meghatározzuk a játék célját és saját magad döntesz, mit szeretnél elérni. Az alkalmak belső történeteit egyszerűen csak átélheted, vagy megoszthatod, és a „nem vagy egyedül” érzés erősít meg. Nagyon egyszerű koreográfiák segítségével önmagadat vagy a világodban megjelenő érzéseket, dolgokat, személyeket „képzeld el” jelenetbe teszünk, és az „úgy mint”-metaforákkal közeledünk a meglátnivalókhoz és a fejlődnivalókhoz.

Feltételezzük, hogy az átélt történetek segítenek kimozdulni a megmerevedett személetekből, és a pozitív pedagógia segíti személyiségfejlődést, és a problémák megoldódását is. Akkor sikerül továbblépni az életben, ha személetünk változik, és a kapcsolatainkat megértjük. Eljátsszuk, megnézzük, és látjuk: milyen módon segít még az is, amely látszólag hátráltat vagy hiányzó mintaként akadályoz. Mozgalmassá válik minden, az életképek megelevenednek, a problémák megoldódnak.

Drámajáték: mozgalmasság, cselekvés, változás

Drámajáték: mozgalmasság, cselekvés, változás

SZÁZ SZÓNAK IS EGY A VÉGE…

Erről nem beszélni kell! Habár súlyos oldalszámú irodalom szól coachingról és pszichodrámáról, a száraz papír nem adja át az érzelmek hullámzását, a cselekvés katarzisát, a kapcsolódások melegségét. A pszichodráma alapú coachingban a hangsúly a személyiséged összhangba rendezésén van, összekötheted a tartalmi, érző és cselekvő énedet. A kapcsolat nélküli, vagy különböző fejlettségen működő részeidet, különböző struktúrákat magasabb energiájú állapotba hozhatod a cselekvés segítségével.

A coaching egyénre szabott, személyes fejlesztő folyamat – Te vagy a főszereplő. Gazdagodni fogsz az önismeretedben, nyereséged lesz a szerepeid tiszta látása, és kialakíthatsz magadnak új jövőképeket. Optimista és kísérletező környezetben, új megtapasztalási formákat tanulsz meg, kialakulnak a magadra és másokra hangolódási és kapcsolódási képességeid, felfedezed a belső erőforrásaidat, használod a képességeidet, javulnak a kapcsolati kérdéseid.

Ez a valódi mágia. Tehát, ha érdekel a változás – gyere el!

* * *

Nyilvánosan elérhető csoport-coaching programunk jelenleg:

Kapcsolat-Klinika Csoport – Lásd meg a lelkedet…Te vagy hozzá a legközelebb!…

Órarend, helyszín elérhető, klikk ide: http://kapcsolat-klinika.hu/kapcsolatcsoport.html

* * *

Magán úton egyénileg kereshetsz itt:

Imolai Judit Telefon: (+36) 209462293  E-mail: judit.imolai@kapcsolat-klinika.hu